Postrodden 50 år! | www.alandpost.ax

Postrodden 50 år!

Postrodden minner om den mödosamma postforslingen över Ålands hav under 400 år. Åland Post är stolta att vara en del av denna viktiga tradition som fyller 50 år i år. 
Lördagen den 15 juni går startskottet för årets tävling, som går från Grisslehamn i Sverige till Eckerö på Åland. 

Om Postrodden

Sedan 1974 är Postrodden ett årligt sommarevenemang för att minnas de svenska Väddö- och de åländska Eckeröböndernas skyldighet att föra post och passagerare över Ålands hav i ur och skur.  Postforslingen pågick i nästan 400 år fram till början av 1900-talet. 
Årets tävling startar 15 juni kl.10.00 i Grisslehamn i Sverige och postrotebåtarna seglar och ror till Storby, Eckerö på Åland. Varje år deltar runt 30 allmogebåtar och fyramanna-besättningarna bär tidsenliga kläder. Dessutom måste båten vara tidstrogen. Målet är ta sig så fort som möjligt över Ålands hav, en sträcka på 44 km. Beroende på väder och vind tar överfarten 3½ - 6 timmar. Den postrotebåt som samlar mest poäng sammanlagt för klädsel, båt och hastighet vinner.

Specialstämpling

Välkommen på specialstämpling till Postbryggan i Storby, Eckerö kl. 14-16 för att skicka brev och kort stämplade med den unika specialstämpeln för detta tillfälle.

 

Postrodden arrangeras av Roslagens sjöfartsminnesförening och Eckerö hembygdsförening i samarbete med svenska Postnord och Åland Post.