Näthandel till Åland | www.alandpost.ax

Näthandel till Åland

Det är bekvämt att handla på nätet. Du som bor på Åland behöver dock komma ihåg att kontrollera att företaget du handlar hos känner till skattegränsen och hanterar försäljningen på rätt sätt.

Moms på varorna

Det finns två olika typer av skattegränsförfarande för att du som privatperson skall slippa dubbel moms. Finska näthandelsföretag kan ha skattegränsnummer (vilket endast är möjligt vid leverans från Finland). I det fallet uppbärs momsen av det avsändande företaget som redovisar momsen till Tullen åt dig. Läs mera om skattegränsnummer längre ner på den här sidan. 

Om inte företaget har skattegränsnummer bör deras försäljning ske utan moms. Du måste själv informera företaget om att de ska skicka varorna utan moms eftersom Åland är utanför EU:s skatteunion. Detta gäller alla länder, även EU-länder (inklusive Finland, om det finska företaget inte har skattegränsnummer). Det är alltid upp till det säljande företaget att bestämma hur de säljer till Åland.

Tänk på att varor har olika momssatser:

 • Varor och tjänster 24 %
 • Livsmedel 14 %
 • Böcker 10 %

Lågvärdesgränsen

Den 1 juli 2021 ändrades mervärdesskattelagen vilket innebär att alla varor ska förtullas.

Läs mer om förtullning och betalning av moms från och med den 1 juli 2021.

  Skattegränsnummer

  Vissa näthandelsföretag som regelbundet skickar varor till Åland har ett så kallat skattegränsnummer (gäller endast finska företag). Det innebär att du som köpare inte behöver betala moms till Tullen på de varor du beställer till Åland, eller göra någon förtullning på din försändelse. Företag med skattegränsnummer sköter momsbetalningen direkt till Tullen. Försändelser från ett näthandelsföretag som har skattegränsnummer levereras därför direkt till ditt avhämtningsställe.

  Information om skattegränsen

  Frågor angående att handla på nätet?

  Har du frågor om att handla på nätet? Hör gärna av dig så hjälper vi dig! Ring oss på telefon +35818636624 eller skicka mejl till kundtjanst@alandpost.com.

  Har du frågor om förtullning? Kontakta Tullen på telefon +358 295 5206.