Priority- och Economy-brev | www.alandpost.ax

Priority- och Economy-brev

Enskilda brev kan skickas som Priority- eller som Economy-försändelser. Economy-brev delas ut till mottagare inom två arbetsdagar på Åland.

Economy-brev betraktas som standardbrev inom Åland

Det innebär att omärkta försändelser alltid skickas som Economy, vilket betyder att de inte behöver märkas med separata Economy-symboler/-klistermärken. 

Brev som skall skickas utanför Åland bör alltid märkas med Economyetikett. Detta gäller inte till Finland från 1.1.2018.

Brev till Finland försedda med frimärken eller som betalas kontant har inte längre skild hastighetshantering. Samtliga brev till Finland försedda med frimärken eller som betalas kontant delas i huvudsak ut inom fyra arbetsdagar.

Priority för snabbare utdelning

Priority-brev delas ut inom en dag från inlämningsdagen inom Åland. 

Priority-brev är ett snabbare och lite dyrare alternativ och försändelser ska då märkas med separata Priority-symboler/-klistermärken. Dessa hittar du alltid vid kassan på ditt närmaste postkontor eller postombud.

Utdelningsdagen utanför Åland är följande:

Adressområde Priority Economy
Finland 4 dagar * 4 dagar *
Norden 3-5 dagar 6-14 dagar
Europa 3-10 dagar 8-20 dagar
Övriga världen 5-10 dagar 12-30 dagar

Endast helgfria vardagar räknas in i leveranstiderna. Försändelser till länder utanför Åland förutom Finland ska alltid märkas med antingen Economy eller Priority.

*Brev till Finland delas inte ut tisdagar vilket inverkar på utdelningsdagarna. Brev till Finland försedda med frimärken eller som betalts kontant har inte längre skild hastighetshantering.