Vanliga frågor vid förtullning | www.alandpost.ax

Vanliga frågor vid förtullning

Här hittar du svar på vanliga frågor gällande förtullning på nätet.

Vilka försändelser körs ut och vilka hämtar jag på mitt postkontor/ombud?
Försändelseslag
Utkörning ingår
Brevförsändelser (tullbrev)
 
Bring
X
DHL
X
DPD
X
Economy paket utrikes
 
EMS X
Expressbrev
 
Expresspaket-9
X
Fedex
X
Mypack
 
Mypack Home X
PostNord-produkter (PN) X
Postpaket utrikes
 
Postpaket-16
 
Prioritybrev
 
Prioritypaket
X
Rekommenderat brev
 
Schenker  
Schenker-frakt X
SmartPost 16
 
Standardpaket-14
X
Tullbrev
 
Var hittar jag information om vilket försändelseslag min försändelse är?

På avins högra sida, i rutan "Information om försändelsen":

Avi med information om vilken typ av produkt försändelsen är
Var hämtar jag ut min försändelse?
 • Samma dag som förtullningen är gjord kan försändelsen hämtas i Sviby Postterminal.

 • Kl 6.00 vardagen efter att förtullningen är gjord skickas ditt paket antingen på utkörning eller till ditt postkontor/ombud. Om utkörning ingår och du inte är hemma vid utkörningsförsöket läggs antingen försändelsen i din postlåda eller på överenskommen utlämningsplats (se Min sida) eller så förs försändelsen till ditt postkontor/ombud och du kan hämta ut den där.

 • Du kan alltid spåra din försändelse på vår hemsida för att se exakt var den ligger.

När kan jag hämta ut min försändelse?
 • Samma dag som förtullningen är klar kan du hämta den från Sviby Postterminal.

 • Om det rör sig om en kurirförsändelse (DHL, Fedex, Schenker-frakt) måste du först skicka ditt överlåtelsebeslut till spedition@alandpost.com

 • Vill du hämta försändelsen på ditt postkontor/ombud skickas den dit följande vardag, om det inte ingår utkörning, då kör vi ut försändelsen (följande vardag). Vill du inte ha försändelsen utkörd, eller om du inte vill att vi ska skicka försändelsen vidare från Sviby, kan du kontakta oss, tel: 018-636 624, e-post klarering@alandpost.com

Skickar ni ut en ny avi när försändelsen kan hämtas på mitt postkontor/ombud?
 • Nej, vi skickar inte ut en ny pappersavi när försändelsen finns att hämta på ditt postkontor/ombud. Du tar med originalavin, sms:et eller försändelsekoden till ditt postkontor/ombud när du ska hämta försändelsen. Om du har valt sms-avisering skickar vi dock ett nytt sms när försändelsen finns att hämta.

 • Du kopplar på sms-avisering genom att logga in på Min Sida, skriv in ditt mobilnummer och kryssa i rutan "Använd telefonnummer för sms-avisering". 

Jag har inte hunnit få min avi ännu och behöver få ankomstnumret så jag kan förtulla min försändelse
 • Om du har försändelsekoden kan du spåra din försändelse på vår hemsida. Så fort vi har behandlat din försändelse klart och den har fått ett ankomstnummer kommer det synas där. Du kan även kontakta vår kundtjänst, tel: 018-636 624, e-post kundtjanst@alandpost.com. Observera att du inte kan förtulla något före det har anlänt till Åland.

 • Om det rör sig om ett utrikespaket händer det att Posti ger paketet en ny försändelsekod. Spåra paketet med originalkoden på Posti.fi för att få den nya försändelsekoden. Du hittar sedan AN-numret med den nya försändelsekoden via spårningen på vår hemsida. Du kan även kontakta vår kundtjänst, tel: 018-636 624, e-post: kundtjanst@alandpost.com

 • Om det rör sig om en kurirförsändelse (DHL, Fedex, Schenker-frakt) måste du kontakta vår förtullningsavdelning, tel: 018-636 727, e-post: spedition@alandpost.com

Jag vet inte vad försändelsen innehåller eller vem avsändaren är?
 • Observera att avsändaren ibland kan vara ett postningshus (tex Pitney Bowes eller GLS), och inte det företag som sålt varan, vilket kan medföra att postningslandet avviker från det du har förväntat dig.  

 • Om du inte vet vilken av dina beställningar som har ankommit kan du be avsändarna om försändelsekoder och jämföra den mot aviseringen. Om det handlar om en brevförsändelse med kod BxxxxxAX är försändelsen skickad som ett brev och avsändaren har troligtvis inte någon kod. Du kan i de fallet skicka en fullmakt till vår kundtjänst som kan öppna försändelsen och meddela dig vad det innehåller. E-post klarering@alandpost.com. Du kan även besöka Terminalkassan i Sviby och be dem öppna försändelsen, eller skicka in en begäran om öppnande via vår aviseringssida (länk per SMS).
Hur mycket ska jag betala i moms?
 • För varor och tjänster betalar du 24 % av det momsfria priset (inklusive frakt). För livsmedel gäller 14 % av det momsfria priset, och böcker 10 %. Vissa varor behöver det även betalas tull på. För mera information, kontakta Tullen.

Vad ska jag göra när bara en del av försändelsen har anlänt och jag har förtullat hela försändelsen?
 • Om du t ex upptäcker att avsändaren har delat upp din beställning i två sändningar, varav du fått en, och du har förtullat hela beställningen inväntar du nästa avi. Tag sedan kontakt med Tullen eller vår kundtjänst, uppge förtullningsnummer och ankomstnummer för den postförsändelse som kommit i efterhand, samt den du förtullat. Du kan även behöva uppvisa överlåtelsebeslut, orderbekräftelsen eller fakturan på varorna.

Kan man webbförtulla försändelser från Finland?
 • Det går inte att förtulla försändelser från Finland i webbimporten, de ska inrikesförtullas i en postkassa eller genom att besöka Tullens kontor i Västra hamnen. Observera att vissa varor kan komma från ett annat avsändningsland fastän du har beställt från en finsk webbshop. 

Min försändelse behöver inte förtullas, hur går jag till väga?
 • Alla varor och gåvor behöver förtullas, även fastän du redan har betalat moms till avsändaren. Om det sammanlagda värdet på varorna i försändelsen inte överstiger 22 €  behöver du inte (dock med vissa undantag) lämna in någon tulldeklaration eller betala några skatter. I de fallen kan du antingen göra en förtullning ändå (utan betalning, men du får ett förtullningsbeslut) eller uppvisa en orderbekräftelse/faktura när du hämtar paketet i Sviby (Observera att det sistnämnda endast gäller försändelser från ett EU eller EFTA-land). Det går även bra att mejla till klarering@alandpost.com. Kom ihåg att uppge ankomstnummer! Du kan också mejla Tullen mariehamnstull@tulli.fi för att begära ett frisläppande.

Innehållet är en gåva, hur går jag till väga?
 • Om någon skickat dig en gåva ska du av avsändaren begära en redogörelse över gåvans innehåll och värde, så att Tullen kan utreda om det är fråga om en gåva som kan frisläppas utan tullklarering. 

Jag har problem med webbimporten, vart ska jag vända mig?
Webbimporten säger att mitt ankomstnummer är fel, vad gör jag då?
 • Det vanligaste felet är att du har valt fel transportfirma. Har du fått ett ankomstnummer som börjar med P är det fraktförtullning du ska välja (transportifirma DHL Express, FEDEX, TNT eller annan transportör), i annat fall (ankomstnummer som börjar med AN) väljer du postförtullning (transportfirma Åland Post).

 • I första steget på Tullens hemsida ska du välja "Importdeklaration".

Jag vill att Åland Post sköter förtullningen, hur gör jag då?
 • Åland Post erbjuder införtullning enligt gällande prislista + eventuell tullavgift och den moms som uppbärs av Tullen. Skicka in faktura, personnummer och ankomstnummer till spedition@alandpost.com. Vi vidaresänder din försändelse för leverans hem till dig eller till ditt postkontor/ombud efter att förtullningen är gjord. Vid frågor om vår införtullning, kontakta Åland Posts förtullningsavdelning, tel: 018-636 727.

Jag gjorde min förtullning igår kväll efter midnatt, när skickar ni försändelsen vidare?
 • Vid cirka kl 6.00 på morgonen plockar vi ihop de försändelser som blivit införtullade under gårdagen och natten. Därefter skickas de på utkörning eller till ditt postkontor/ombud, beroende på vilket försändelseslag det handlar om.

Jag vill skicka försändelsen i retur, hur gör jag då?
 • Kontakta avsändaren och kom överens om returnering, fråga även om portot för returneringen. Vissa företag erbjuder gratis retur genom Easy Return Solution, men i många fall behöver du betala portot själv först och sedan eventuellt få det ersatt av företaget. Lämna in din försändelse till något av våra postkontor/ombud och kom ihåg att begära kvitto på att du skickat försändelsen i retur. För återbetalning av moms, kontakta Tullen.

Om jag ångrar min beställning, vad gör jag då?
 • Du kan meddela oss att vi ska skicka försändelsen i retur om du av någon orsak inte vill hämta ut den. Ring vår kundtjänst tel: 018-636 624 eller mejla klarering@alandpost.com. Kom även ihåg att meddela avsändaren att du har ångrat ditt köp. Observera att vissa försändelseslag inte kan returneras gratis.

Jag har betalat dubbel moms, vem ska betala tillbaka momsen till mig?
 • Det är alltid avsändaren som ska dra bort eller återbetala momsen. Observera dock att detta inte är något avsändande företag måste göra, utan beror på företaget hur de behandlar det.

Kan ni skicka min försändelse till Tullen i Hamnterminalen i Mariehamn?
 • Vi skickar inte fysiskt ner paketen till Tullen längre. Efter den 1.6.2020 kan du inte längre förtulla utrikes postförsändelser (ankomstnummer med AN) över disk hos Tullen. Fraktförsändelser och försändelser från Finland kan dock fortsättningsvis förtullas på Tullens kontor i Hamnterminalen i Mariehamn. Frågor riktas till Tullens kundtjänst tel: +358-295 52 06

Jag har tappat bort min avi, skickar ni en påminnelse?
Hur länge håller ni försändelsen innan ni skickar den i retur?
 • Beroende på försändelsetyp håller vi försändelserna 21-30 dagar innan vi skickar dem i retur. För att använda sig av Tullens webbförtullning behöver du dock förtulla försändelsen inom 20 dagar efter ankomst. Returdatum finns att hitta på avin. Observera att bla Fedex endast har 5 dagars liggetid.

Kan någon annan hämta ut min försändelse?
 • Ja, men lämna gärna en fullmakt på baksidan av avin. För rekommenderade försändelser krävs en fullmakt av mottagaren för att någon annan ska kunna hämta ut dem.

Jag har fått en DHL Express eller Fedex-försändelse
 • DHL Express, Schenker-frakt och Fedex är kurirprodukter och skall förtullas som fraktförtullning (inte som postförtullning) om du väljer webbimport. Har du fått ett ankomstnummer som börjar med P är det fraktförtullning du ska välja (transportfirma DHL Express, FEDEX, TNT eller annan transportör).

 • Efter genomförd fraktförtullning (via webbimport eller hos Tullen) meddelar INTE Tullen oss på Åland Post att förtullningen är klar, utan du måste själv mejla överlåtelsebeslutet till spedition@alandpost.com, eller ta med det när du hämtar ut försändelsen i kassan vid Sviby postkontor.

 • DHL Express, Schenker-frakt och Fedex-försändelser får ankomstnummer som börjar med P istället för AN, och för att få tag på det ankomstnumret måste du ringa vår förtullningsavdelning på tel: 018-636 727, eller invänta avisering.

Varför har ni inte skickat min försändelse vidare till mitt postkontor/ombud eller på utkörning?
 • En vanlig orsak är att förtullningen inte är klar. Du kan enkelt kontrollera via spårningen på vår hemsida om vi har fått meddelande från Tullen att din förtullning är gjord. Om noteringen ”Tullbeslut mottaget” finns har vi fått meddelande från Tullen. Vardagen efter skickar vi försändelsen vidare till ditt postkontor/ombud eller på utkörning. Om noteringen inte finns behöver du kontrollera din förtullning, eller kontakta Tullen, tel: +358-295 527 018

Vad händer om jag inte är hemma när ni kör ut försändelsen?
 • Om du har lämnat en fullmakt via ”Min sida” att Posten får lämna försändelsen på en plats du själv valt lämnar vi den där eller i postlådan. I annat fall förs den till ditt postkontor/ombud.

 • Om du spårar försändelsen via vår hemsida kommer Leveransförsök finnas som notering i händelsehistoriken.